29 Haziran 2008 Pazar

HASTALIK HASTASI

HASTALIK HASTASI

Ülkemiz henüz psikiyatrik hastalıkları anlamış değil. Kültür yapımızda “Hastalık dediğin durumda insanın bir yerinin ağrıması gerekir” anlayışı hakim. Bir çok kişi için hala bir başkasının sıkıntısını anlamak mümkün değil.

Halk arasında yayılmış şöyle bir şey vardır bilmem bilir misiniz ? "En kolay hangi sıkıntı çekilir: Tabi ki başkasının sıkıntısı." Bu nedenledir ki toplumumuzda içim sıkılıyor demek ayıp karşılanmaktadır. Hele bu sıkıntı kadınlarda ise ve birde genç kızın içi sıkılıyorsa altında hep başka mana aranır. Kız evlenmek istiyor da söyleyemiyor galiba denir. Bazen da çabucak bu kızlar evlendirilir.

Bu yüzden sıkıntınız daha somut olmak zorundadır mesela başınız yada mideniz ağrımalıdır. Psikiyatride buna bedenselleştirme (Somatizasyon) denir. O zaman çevrenizden daha çok yardım görür daha çok ilgi alaka bulursunuz. Uzun yıllar boyunca geçmeyen bu tür bedensel hastalıkların altında psikiyatrik bir hastalık arama çoğu zaman hekimlerin de aklına gelmez. Ağrı kesicilerle bir türlü kesilmeyen ağrılar sıkıntı ve gerginlik veren durumlarda hastalık belirtilerinde eğer artma da varsa o zaman psikiyatrik hastalıklar düşünülmelidir.

Daha çok kadınlarda görülen ve somatik (bedensel ) ağrılarla giden somatizasyon bozukluğu ile hastalar doktor doktor dolaşır, çantalar dolusu ilaç alır ancak ciddi bir düzelme olmaz. Stressör faktörler devam ettikçe mevcut hastalıkta devam eder.

Hiç yorum yok: